tirsdag den 27. januar 2015

Et godt tilbud fra Dansk Primula Klub


Jeg har modtaget et rigtigt godt tilbud fra Dansk Primula Klub, som jeg bestemt må dele med jer. Normalt kræver det medlemsskab af klubben for at købe de mange spændende primulafrø foreningens medlemmer samler og sætter til salg, men i år har de åbnet op for alle med trang til primula. Læs med herunder - og læs eventuelt også mit indlæg "Primula er også en sommerblomst" med inspiration til sommerens primula.

Dansk Primula Klub’s frøliste 2014-2015 er nu udkommet, og Klubben indbyder alle interesserede til at købe frø fra denne liste.

Den indeholder ca. 60 forskellige spændende Primulaarter, - sorter og -hybrider, samt rigtig mange andre plantearter.

KOM GODT I GANG
Det er ikke svært at få et godt resultat ud af at så Primula, men det er vigtigt at komme i gang her i vinterens løb.

På Dansk Primula Klubs hjemmeside www.primulaklub.dk kan du se frølisten over de frø, der er til salg, samt billeder af en del af de mange primula, der er på frølisten. Yderligere er der en uddybende artikel om såning under Primula Fakta.

Mail din frøbestilling til knud.moller@fasttvnet.dk.


OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL
Det følgende er svar på de spørgsmål, som ofte stilles i forbindelse med såning og dyrkning af Primula:

SÅNING OG FORMERING
Frø af Primula sås bedst om vinteren, da nogle arters frø skal have en kuldepåvirkning for at spire. Det er lige som andre alpine frø. Dog kan de nemme arter også sås både forår og i forsommeren. De sås tyndt i priklejord iblandet sand /grus eller små lecaperler, og jorden holdes hele tiden fugtig. Når de har fået de to første rigtige blade, prikles de ud i bakker eller små potter . Husk at dække de nysåed/nypriklede potter, hvis de står ude i det fri, således solsorten ikke ødelægger det hele.

VALG AF PLANTER
Som i alle andre plantefamilier er der blandt Primula nemme og svære arter. Følgende arter gror fint i vore haver, såfremt man bare tager lidt hensyn til de forhold, de helst vil have.

I sol
Her kan plantes P.denticulata (kugleprimula), P.auricla (aurikel) og krydsningen P. x pubescens med de kødfulde blade, P. elatior (fladkravet kodriver), P. veris (hulkravet kodriver), og P. vulgaris (storblomstet kodriver).

Hertil kommer de mange kodriversorter (Polyanthus og Primrose typerne).

Alle trives fint i almindelig, veldrænet havejord og blomstrer om foråret.

I halvskygge
Etageprimulaerne P. bulleyana (orange), P.beesiana (violet), P. japonica (røde og hvide),

P. pulverulenta (røde), den krybende P. juliae (flere farver) og de japanske P. sieboldii (flere farver) og P. polyneura (rød).

Gror bedst i kompostjord med dræn og blomstrer i maj-juni.

I lidt fugtige områder
Klokkeprimulaerne P. alpicola (gul), P. florinda (gule og røde), P. sikkimensis (gul) og den lave rosenprimula P. rosea (rød). De gror i fugtig kompostjord og blomstrer i juni-juli, dog P. rosea i april.

Og så skal det blot huskes, at sammenplantninger med andre planteslægter i surbundsbede, sumpbede, traditionelle staudebede og skovbede, i lys og skygge, kan give meget smukke resultater.

KLIMA OG VEJRFORHOLD
Generelt bryder Primula sig ikke om varme og tørre somre eller våde vintre med manglende frost og sne. Planter går om efteråret i hvile og bryder sig ikke om få hviletiden ødelagt af skiftende perioder med frost og tø.

Tørre og varme somre kan kompensere med vanding og plantning i skygge, og det skiftende vintervejr kan der delvis kompenseres for ved overdækning af planterne med f.eks. grangrene mod solen og glasplader mod for meget væde.

JORDBUND
De fleste Primula gror bedst i en veldrænet jord indeholdende en god del organisk materiale med en pH på mellem 5 og 7. Godt omsat bladkompost eller tørvejord tilsat sand grus er bedst for Primula.

Dog er der en del alpine Primula, som gror i kalkholdig jord, og for hvem det dog ikke er en nødvendighed, når vi har dem i haven. En god havejord iblandet en del grus/sand vil være fint for de alpine Primula.

3 kommentarer:

 1. Tak for et godt indlæg, som jeg vil gemme i favoritter. Jeg må også et smut ind på Primulaklubbens hjemmeside og kigge. Jeg forelskede mig for et par år siden i nogle sieboldii, men fik at vide at de var lidt vanskelige desværre. Men der er jo masser af andre at give sig i kast med.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nogle af dem skulle oven i købet være nemme. Jeg har ikke selv prøvet, men har bestemt lyst. Især til sommerprimula.

   Slet
 2. Tak for tippet. jeg er tidligere medlem af primulaklubben og sår stadigvæk jævnligt nogle forskellige sorter for at forny sortimentet.

  SvarSlet

Det glæder mig meget, at du har lyst til at lægge en kommentar. Tak for det :-)