mandag den 7. juli 2014

Salat i haven hele sommeren igennemEt knasende sprødt salathoved finder du ikke i supermarkedet. Det får du kun hvis du sår selv. En god grund til at have salat i køkkenhaven. Hele sommeren.


I år sår jeg salaten i en lille kasse og planter den ud, når den er stor nok til at klare sig alene. Da jeg sår forholdsvist tæt varierer det fra plante til plante. På den måde har jeg hele tiden salat i den rette størrelse - og mængde. Både i kassen og i bedet. De små planter i kassen vokser, når jeg planter de større ud i bedet. Jeg slipper også for at tynde ud i salatrækken. Et arbejde jeg altid kommer i gang med for sent og som også giver meget spild. Det fungerer perfekt og jeg er nu på anden omgang.


Jeg blander frø af forskellige salatsorter i et glas og får på den måde en god blanding til salatskålen. Det eneste jeg i princippet behøver at være opmærksom på er jordtemperaturen. Normalt interesserer vi os ikke for maksimumtemperaturen, men lige når det gælder salat er den vigtig. Det kan nemlig være svært at få salat til at spire ved over 22 grader. Men også her hjælper det at så i en kasse. Kassen flytter du hen til et skyggefuldt og dermed køligere hjørne af haven.  På den måde nedsætter du temperaturen. Lys er der nok af på dette tidspunkt af året. Også i skyggen. Men husk at vande. Du kan altså stadig nå at få salat i haven i år. Eller forlænge sæsonen til ind i august.


Rødbeder såede jeg i juni. For bladenes skyld. De giver nemlig både farve og smag til salaten. Rødbeders spireevne stopper ved en meget højere maksimumtemperatur end salat. Omkring 37 grader. Så vil du have rødbedeblade i salatskålen i august kan du roligt så nu. Bare du husker at vande. Spiser du ikke alle bladene, når du også at få små rødbeder i september.

Spinat er til gengæld ikke godt at så i juli, men til august kan du så et nyt hold. Eller som jeg. For første gang i år......

Der er mange flere grøntsager du stadig kan nå at så. Eller så igen. Både til salatskålen og gryderne. En salat med radiser er for eksempel ikke tosset og dem kan du så hele sommeren igennem. Du kan også lige nå at så et hold ærter. Eller sukkerærter, som også er gode i salaten. Du kan også vælge at tage det lidt mere roligt med ærterne og kun så dem for skudenes skyld. Ærteskud smager forrygende i en salat.

Andre gode forslag er som altid meget velkomne.

5 kommentarer:

 1. Hvor er dit kassesystem smart! Så slipper man for at tynde ud. Det har jeg aldrig brudt mig om ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det har jeg bestemt heller ikke, Nana :-)

   Slet
 2. Hej Birgitte.Jeg viser også mit bed med salat i mit nye indlæg............jeg tynder ikke ud,men klipper bare salaten og så vokser der noget nyt frem..I bedet har jeg også andet sæt ærter og bladselleri
  Det er læge siden at jeg har haft SÅ store og flotte rødbeder som i år.............så skal snart i gang med første gang syltning.
  Porre-pastinakker og løg står også rigtig flot.
  Dejligt at kunne gå ud i haven og bare høste hvad man skal bruge.
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er noget af det skønneste at gå ud i haven og hente grøntsager til aftensmaden. Da jeg gerne vil have store salathoveder skal de stå med en vis afstand. Men hvis man er glad for pluksalat, så er din metode bestemt god. Det må være det gode vejr som får dine rødbeder til at vokse så flot. God fornøjelse med syltningen :-)

   /Birgitte

   Slet
 3. mums - det ser lækkert ud med salatkassen. Vores første salater sået i mistbænken er ved at løbe i stok, og vi har sået en ny forsyning på friland.... de er også kommet op..... men verden er et farligt sted for små salatplanter, så jeg bekymrer mig lidt for dem..... skulle nok have brugt dit kasse-trick :-)

  SvarSlet

Det glæder mig meget, at du har lyst til at lægge en kommentar. Tak for det :-)