onsdag den 28. maj 2014

Azalea løfter rhododendronbedet


Med deres mindre blomster og lange, smalle blade giver azalea en god kontrast til rhododendronbuskens kompakte blomster og vækst. Azalea løfter ganske enkelt rhododendronbedet og gør det lettere. Den kombination rykker betydeligt ved min ambivalens omkring rhododendron.Ambivalens eller sågar modvilje pirrer mig altid. Jeg bliver ganske enkelt nysgerrig på, hvorfor jeg har den følelse - og på om den kan flyttes. Valbyparken med dens temahaver er altid et godt bud i den slags tilfælde. Og, efter en runde i Surbundshaven er der rokket betydeligt ved min ambivalens. Ja, måske er jeg faktisk overbevist.


Der er en helt anden umiddelbar elegance over azalea end over rhododendron. Af den slags jeg falder for med det samme. Men det er kombinationen som løfter de to og gør bedet luftigt og indtagende. Sammen skaber de et overdådigt, smukt og berusende syn.
Med til at løfte bedet er enkelte papirbarkløn som danner tag og grønne skovplanter med højde og lethed som skræpperne (?) til højre i billedet. Stof til eftertanke til et bed som jeg egentlig har erklæret færdigt. Nemlig bedet med den lyserøde rhododendron som idag har selskab af stenbræk og en ukendt græs. Hvem ved måske kommer der en dag en azalea til. Haven er i konstant forandring. Ligesom ens ambivalens.

Valbyparken med dens temahaver er selvfølgelig med på min liste over yndlingshaver i København


6 kommentarer:

 1. Jeg er enig i, at kombinationen af de to er fin, også fordi azaleaerne er ret kedelige i vinterhalvåret. Desuden synes jeg, man kan gøre en del for at nuancere surbundsbedet ved ikke kun at vælge kompakte, kuglerunde hybrider, som ligner hinanden til forveksling, når de ikke lige er i blomst. Klematis på et stativ giver også fin variation.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som en rigtig god ide med klematis. Den vil bestemt også løfte bedet.

   Slet
 2. Hvor du rammer mig - både mht at undres over ambivalens og over skeptisk overfor rhododendroner;0) Og så er det så sjovt at gå på opdagelse (også i Valbyparken...) og netop finde ud af hvad man ikke kan tage ind, hvorfor...og så finde derhen hvor mishaget afløses af forløsningen...

  SKØN aften fra Katinka...som endnu ikke er på azalea;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigvis skal man jo ikke have alle slags planter i sin have, men dem som man kan lide og som passer ind :-)

   Slet
 3. Azalea kan helt sikkert noget sammen med rhododendron, og alene også - men jeg må indrømme at jeg også er superglad for rhododendron, både når de blomstrer og når de er stedsegrønne. Alene at se tilvæksten og indumentet på nogle af dem giver hele oplevelsen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, men de er bestemt fascinerende planter og jeg er slet ikke færdig med at udfordre min ambivalens ;.-)

   Slet

Det glæder mig meget, at du har lyst til at lægge en kommentar. Tak for det :-)